Görög út

A 2020-2021-es tanévben indult útjára SWAP projektünk /Students Against Water and Air Pollution (diákok a víz és levegő szennyezettsége ellen)/. Az Erasmus+ KA229 típusú diákmobilitást támogató pályázatában több mint harminc tanuló és 8 pedagógus kezdte meg a közös munkát a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium-ban.

Négy iskolát, négy országot (Belgium, Spanyolország, Görögország, Magyarország) érint ez a közös pályázat, melyben a tudásmegosztás sokáig csak az online térben tudott megvalósulni.
A 2021-2022-es tanévben - átütemezést kérve - a mobilitási programok szervezése is elkezdődhetett, így iskolánk diákjait 2021. november Belgiumban jártak, 2022. májusában pedig Görögországba látogathatnak.

2022. 05. 08.

Kis csapatunk (5 diák és két kísérő tanár) vasárnap reggel izgatottan várta a Wizz Air Budapest-Athén járatának indulását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján. Ketten közülünk az "első repülők" lelkesedésével, akik rögtön 1126 km távolság megtételére vállalkoztak nem egészen két óra alatt. /Az első repülés során 1903-ban Orville Wright 39 métert repült 12 másodperc alatt. :)/

Szeged felett repültünk el a felhők mögött, hogy Szerbia, Bulgária, Észak-Macedónia légterét érintve végre Görögország fölé érve megpillanthassuk az Égei -tenger kékségét, az Attika félszigeten elterülő Athén hatalmas városát. Végső úticélunk a mai napon Arta városa volt, amely Görögország egyik legszebb régiója, a Tzoumerka hegység és az Amvrakikos-öböl között helyezkedik el, ... Athéntól 347 km-re. Két buszjárattal, közel hat órás volt az utazás, amely talán azért sem tűnt olyan rettenetesen hosszúnak, mert társaságunk adódott, a Belgiumból és Spanyolországból érkező csapatokkal osztozhattunk az ülőhelyeken. A távolsági járatokon az ülőhelyek számozottak, ezt nem tudtuk, és mivel elsőként mi választottunk igazán jó helyünk volt. :)

A Saronic-öböl, majd a Korinthoszi-öböl partján vezetett az útunk. Sajnos a Korinthoszi földszorost átszelő Korinthoszi-csatornát nem sikerült lencsevégre kaptunk, de visszafelé majd szemfülesebbek leszünk. Valóban oly keskeny, mint mondják, már megépítésekor is csak a kor átlagos méretű hajóinak átbocsátására volt alkalmas. Bár kis szélessége és sekély vize nem teszi lehetővé, hogy a mai modern hajók áthaladhassanak rajta, jelentős forgalmat bonyolít.

A naplemente a Rio-Antirrio Bridge-nél érte az utazókat. Olyan volt a táj, mint egy mesebeli festmény. ... A Rio-Antirrio hídat (görögül: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) egy nappal a 2004. évi athéni nyári olimpia kezdete előtt, 2004. augusztus 12-én adták át a forgalomnak, ez előtt valamivel korábban az augusztus 7-én tartott megnyitóünnepség során elsőként az olimpiai lángot szállítók keltek át rajta.

Az Arta környékén lenyűgöző hegyek találhatók, lucfenyőkkel, termékeny síkságokkal, sebes folyókkal és lagúnákkal, fontos ökoszisztémákkal. A késő esti órákban érkeztünk és nagyon várjuk, hogy nappal is megismerhessük.

2022.05.08 publikus képei ITT érhetőek el.

2022.05.09.

Walking tour of Arta - Szerepelt a programleírásunkban, s lám mindjárt találtunk is hozzá egy kisfilmet (lsd. ITT), amelyen tényleg láthatjuk azokat a helyeket, amelyeken ma jártunk. De amit egészen biztosan csak élőben tapasztalhatunk az a narancsligetek felől érkező, kellemesen édeskés illat. ... A reggeli órákban sétáltunk a város utcáin. Rendezett kirakatú üzletek, kávézók, éttermek, más-más halvány árnyalatra festett házak között, melyek kissé rendezetlen erkélyein száradtak a mosott ruhák. Mindent beragyogott a nap, élveztük a virágok színeinek tisztaságát, az emberek mosolyát, vendéglátóink kedvességét. Nem minden tökéletes az utcákon és a házak cseppnyi udvarain, de a Historical Bridge of Arta tekintélyt parancsoló látványa feledteti mindazt, ami a szemnek nem igazán kedves.

Az Arta-kőhídat (görögül: Γεφύρι της Άρτας) az évszázadok során sokszor átépítették, kezdve római vagy talán régebbi alapokkal; a jelenlegi híd valószínűleg 17. századi oszmán építmény. Az Arta hídja című népballada az építés során történt emberáldozatok történetét meséli el. A balladából számos görög közmondás és szokáskifejezés keletkezett "Amit nappal felraktak ott, estére mind leomlott." Nem ismerős kicsit? :)

Arta régészeti gyűjteményét 1973-ban hozták létre, és a 13. századi Paregoretissa templomban kapott helyet. A gyűjtemény most egy vadonatúj, erre a célra épített múzeumépületbe (Archaeological Museum) került, amely 2009-ben nyílt meg. Az új múzeumépület a folyó partján, a történelmi híd közelében található. A gyűjtemény nagy része az ókori Ambracia város falain kívül található két temető ásatásaiból származik (keleten és délnyugaton), olyan középületekből, mint a kis és nagy görög színház, Apolló temploma és a Prytaneion, házak és egyéb épületmaradványok.

A Byzantine Church of Parigoritissa vagy Paregoretissa templom (görögül: Παναγία ἠ Παρηγορήτα, "metroutanthnaσgia") kb. 1290-ből Epirus despotája, 1578-ban női kolostorként tartják nyilván. A templom egy hatalmas, téglalap alapú, háromemeletes épület, lapostetőjének minden sarkán négy kisebb kupola és egy-egy lámpás is található. Belső dekorációja gazdag, a karzatok szintjéig márványburkolattal, felette kiterjedt mozaikokkal és freskóval. A kupolán a Pantokrator mozaikja, angyalokkal körülvéve, a dob ablakai között a 12 próféta. Az oltárban Ananias festő 16. századi freskói maradtak fenn, míg a főtemplomot 17. századi freskók díszítik.

A városnéző séta utolsó állomása a Castle of Arta volt. A vár a bizánci építészetre jellemző jegyekkel, a 13. században épült Epirus uralkodó családja, Komnénosz kezdeményezésére. Az Oszmán Birodalom megszállása során a kastély elvesztette jelentőségét. Hosszú ideig börtönként használták, amelyben Makriyannis tábornok - az 1821-es görög forradalom hősei között tartják számon - raboskodott.

A közös ebédet délutáni szieszta követte, hogy értő figyelemmel tudjunk majd koncentrálni a Peta Iskola szakmai rendezvényén. Találkozásunk az iskola tanulóival feledhetetlen élmény volt, oly kedvesen, lelkesen fogadtak. A bemutatkozást és a közös udvari játékot követően szakmai útmutatót kaptak a tanulók a "The Water around us" projekthez, megalakultak azok a csoportok, amelyekben együtt dolgoznak majd az elkövetkező napokban.

A községben egy hangulatos éttermében vacsoráztunk miután megcsodáltuk a lemenő napot a petai csata emlékművének egy sziklán található kilátójából és fényképezkedtünk a Szent György-templom 1850-ben épült, és természetesen műemléki védettséget élvező épületénél.

Élményekben gazdag, tartalmas napot zártunk. A gyerekek angolul beszélgettek egymással, a közös program, étkezések és a játék (volleyball, basketball) öröme eloszlatta a félénkséget. ...

2022.05.09. publikus képei ITT érhetőek el. 

2022.05.10.

A kora reggeli kelés kissé megzavart bennünket. Volt aki el is aludt, de szelíd ébresztésre :) mindenki az előző esti instrukcióknak megfelelően - hosszú nadrágban, túracipőben, esőkabáttal a hátizsákban - felszerelkezve, 7 órakor a hotel előtt várta azt a buszt, amelye a National Park of Tzoumerka régióba vitte el a csapatot ezen a csodás napon.

A Nemzeti Park, Peristeri és Arachthos-szurdok, egy körülbelül 820 négyzetkilóméternyi nyílt területe, Görögország nyugati részén, Trikala, Arta és Ioannina régiók között, nyugaton az Arachthos folyóval és keleten az Acheloos folyóval. Egy hatalmas szabadtéri folklórmúzeum, melyben kőhidak, kulturális emlékek, hagyományőrző települések, páratlan harmóniával párosulnak, gyönyörű tájakkal, meredek hegyekkel, szurdokokkal, barlangokkal. Ezen a kivételes helyen az Acheloos-völgy (Acheloos Valley) megmentésére és népszerűsítésre indított kezdeményezés (2021.) a természeti értékekre és a fenntartható fejlődésre fókuszáltan azt hangsúlyozza, hogy fejlesztéseket végezni csak a környezet tiszteletben tartásával lehet és szabad.

Az Agrafa régió teljes autonómiájáról híres. Az ágrafa szó fordítása íratlan, ami azt jelenti, hogy nem regisztrált vagy feltérképezetlen. A közép-görögországi oszmán megszállás alatt az oszmánok ezt a vidéket nem tudták meghódítani, így a területet és annak lakosságát nem jegyezték fel a szultáni adójegyzékben. Ennek eredményeként az emberek általában szabadon intézhették üzleteiket és szokásaikat az oszmán befolyás nélkül, ahogy akarták. ...

A tanulók ma - tanáraik befolyására :) - kevésbé intézhették szabadon az ügyeiket, mert feladatuk volt. Az Anemotrypa Cave vizének tanulmányozása, illetve a Plaka bridge-nél nyert víz kémiai tulajdonságainak vizsgálata. A vártnál szerényebb lelkesedéssel és kevesebb vízmennyiséggel, de azért megvalósultak a mérések. Az eredményeket, és tapasztalatokat még a héten, a programzárás előtt megosztják majd egymással a résztvevők.

Gyalogtúránk (hiking) Pramanta-ból indult. Lelkes túravezetőnk szédületes tempóban vezetett fel bennünket több száz méter magasságba a falu feletti fenyőerdőn át. (Az 1967. évi Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengést, mely jelentős károkat okozott a régióban ebben a kis faluban észlelték a legnagyobb intenzitásúnak.) Amikor a falu lakossága megnőtt és a szántó nem volt elegendő, különböző részeket irtottak ki művelés céljából. Amikor a művelés leállt, az erdő újraerdősödött, és elérte jelenlegi formáját. Utunkon a Stroggula jellegzetes formájú gyönyörű hegycsúcsát csodálhattuk (2112 m), mely Pramanta védjegye és a hegymászók kedvenc csúcsa. Minden évszakban lenyűgöző és minden oldalról látható, valóban magával ragadja a szemet.

Ebben a kivételes környezetben elfogyasztott estebéd, visszatérésünket követően Arta városában a közös vacsora, az együtt töltött nap emlékei sokáig velünk maradnak. Ittlétünkért hálásak vagyunk. ...

2022.05.10. publikus képei ITT érhetőek el.

A színes beszámolókat Tráserné Horváth Annamária írta ! :) Nagy köszönet érte :)!