Jubileumi Archívum

A Karolina Iskola 2023-ban ünnepli fennállásának 150. évfordulóját.

Olyan események köré szervezzük a jubileumi évet, melyek a múlt - jelen - jövő tengely mentén időben és Szeged-Temesvár vonatkozásában térben is orientáltak.

Fontosnak tartjuk, hogy ez az egység (a múlt-jelen-jövő egysége) az év során találkozásokban és a generációk közös tevékenykedésében is megjelenjen, a létrejövő dialógus az iskola életében az ünnepen túl is jelen legyen.

Célunk, hogy diákjaink olyan, a korosztályuknak megfelelő értékes eseményeknek, találkozásoknak legyenek részesei, melyek a személyiségük, a jövőjük aktív formálói lesznek, valamint az iskolai hétköznapokkal közösen előkészítik szuverén, felelős szellemi, lelki és társadalmi szerepvállalásukat, hogy akár kisebb, akár nagyobb közösségekben a magyar jövő aktív formálói lehessenek.

Az ünneplést a múlt jegyében Temesváron kezdtük. 2023. május 8-án délelőtt 11.30 órakor az 1873-ban Szegedre érkező nővérek tiszteletére emléktáblát helyeztünk el a Boldogasszony Iskolanővérek Notre Dame-zárdatemplomában.
Az emléktáblát Ivanics M. Andrea, a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi tartományfőnöke leplezte le, a hálaadó szentmisét bemutatta: Szilvágyi Zsolt temesvári püspöki helynök. Az ünnepségen részt vett Kondé Lajos szeged-csanádi püspöki helynök, a nővérek és a tanárok képviselői, valamint a temesvári Bartók Béla Líceum és a szegedi Karolina Iskola egy-egy osztálya, akik az ünnepség után Temesvár belvárosában Actionbound-túrán mérték fel tudásukat.

A múlthoz kapcsolódva ekkor nyílt meg a lehetőség a "150 év - 150 km - 150 nap Temesvár-Szeged" projekt teljesítésére ActionBound alapú kihívások formájában, melynek keretében eljuthatunk a Temesvár és Szeged között található valamikori iskolanővéri helyszínekre (Lippa, Máriaradna, Nagyszentmiklós, Csanád). Az "Iskolanővérek útja" szakaszokban is teljesíthető túraként, zarándoklatként vagy kirándulásként, tetszőlegesen családi, baráti vagy osztályközösségben.

A fenti események részleteiről és a folytatásról Karolina Iskola honlapján, valamint a közösségi média felületein fogunk hírt adni.


JUBILEUMI EMLÉKNAP

2023. szeptember 28.

9.00-10.00

Hálaadó szentmise a Dómban

Az ünneplő közösséget Mezeyné Szatmári Tímea főigazgató köszönti,
a szentmisét Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálja,
koncelebrál: Kondé Lajos szeged-csanádi püspöki helynök.
A szentmise után Ivanics M. Andrea SSND. a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöke mond beszédet, majd átadják a Pro Schola Carolinae-díjat.

11.00-11.30

Iskolai ünnepség

A Szentháromság utcán:

Oltványi István és Oltványi Pál emléktáblájának megkoszorúzása az iskola falán.
Beszédet mond: Dr. Zombori István történész.

Az iskola udvarán:

Nefelejcs ünnepély
Az iskola alsó tagozatos diákjainak műsora,
beszédet mond Faragó M. Flóra SSND, a Karolina Művészeti Iskola igazgatója.

11.30-12.30

Az iskolanővérek megtelepedése Szegeden címmel
előadást tart Dr. Zombori István történész a gimnáziumban.